Wat is glasfusing

Glas is een materiaal wat al millennia bij mensen tot de verbeelding spreekt. Het is transparant, hard, breekbaar maar toch duurzaam en bestaat voornamelijk uit Zilverzand, Soda en kalksteen en toegevoegde metalen die het glas een kleur geven. Detail is dat geen van de ingrediënten transparant zijn.

Ondanks dat diverse glassoorten voor het grootste deel uit een gelijke samenstelling bestaan, zijn niet alle glassoorten met elkaar te versmelten. Althans, het versmelten lukt wel maar het zal breken tijdens afkoeling uit de oven. Dit komt doordat de verschillende metalen een belangrijke bijdrage geven aan het uitzettingscoëfficiënt van glas.

Glasfusing bestaat al 4000 jaar en om die reden is het lastig toe te geven dat mensen toen slimmer waren dan nu. Deze stelling is niet helemaal waar omdat glasfusing wel is blijven bestaan, maar recepten voor de verschillende kleuren zijn wel met de tijd verloren gegaan en moeten herontdekt worden. Door de uitvinding van het Float proces in 1952 werd het mogelijk om op een enorm grote schaal glas te produceren. Omdat met dit proces maar heel beperkt kleuren geproduceerd kunnen worden is het gekleurde glas in de laatste decennia bijna volledig van de markt gedrukt.

Omdat elke kleur zijn eigen uitzettingscoëfficiënt heeft dient met een toevoeging aan het glas deze weer aangepast te worden. Ijzer verhoogd deze en bijvoorbeeld kalk verlaagd het coëfficiënt echter verandert dan ook het smeltpunt. Door weer extra toevoegingen (fluxen) zoals Natrium Carbonaat, loodoxide of Aluminiumoxyde kan weer het smeltpunt aangepast worden zodat kleuren compatibel met elkaar worden. Dit is dus geen eenvoudige materie maar: Het resultaat is een van de meest duurzame kleuren die er bestaan. Want mochten archeologen ooit uw aankoop opgraven, dan zal uw smaak zeker opnieuw ter sprake komen!